Gulyas-ul de vita mancare traditionala ungureasca are traditii populare, cand ciobanii migratori, fiind departe de casa aveau nevoie sa prepara mancare hranitoare in conditiile, adeseori neprielnice atunci au inventat aceasta mancare foarte gustoasa si hranitoare . Se poate face in multe feluri si tot original e, sunt variante si variante mai inspre tocana mai inspre supa, dar sunt cateva elemente/condimente care il fac original si care fac diferenta (boia, care trebuie sa fie un paprika unguresc veritabil, chimenul si altele), eu acum am pregatit varianta inspre supa, dar supa dupa care nu-ti mai doresti felul 2
Ingrediente:
1,5 kg de carne de vita
1-2 cepe (sau unul mare)
2-3 bucati de usturoi
2-3 morcovi
1 telina
2 ardei grasi sau kapia
1 ardei iute
2-3 rosii
1,5 kg de cartofi
1 lingura de chimen
1 lingura mare de boia dulce
1/2 lingura de boia iute si sau pasta de ardei iute
cateva boabe de piper
sare
50 g de untura
1 legatura de patrunjel
Se pregatesc si se curata legumele: O ceapa mai mare sau 2 mai mici, 2-3 morcovi, o telina, 2 ardei grasi sau kapia, 2-3 rosii si 1,5 kg de cartofi.
Ceapa se taie cubulete, morocvii in fasii dar nu f. lungi 5-6 cm.
Se alege o oala incapatoare se pune untura, cand s-a incins se introduce ceapa, se caleste un pic se pune carnea taiata cubulete (nici f. mici nici f. mari) se pune boia (pe cat posibil un paprika unguresc, e o diferenta mare) chimenul si sarea si se lasa un pic pana carnea se albeste, se amesteca sa nu se arda nici chimenul nici boia, se lasa pana lasa suc si iar cand incepe sa se rumeneasca carnea se introduc legumele si usturoiul, mai lasa si ele un pic de suc, apoi se pune vreo 2 litri de apa, se lasa vreo jumat de ora sa fiarba, cand e pe jumate fiarta se introduc rosiile si cartofii taiati cubulete, nici astea nu foarte mici, ci potriviti, se mai pune sare, ardei iute sau pasta de ardei iute se introduce legatura de patrunjel se mai completeaza cu vreo 2 litri de apa si se lasa la foc mediu/mic inca o ora.
Va fi foarte gustos si hranitor si cu si fara smantana, daca a iesit prea iute (mie mi se mai intampla) smantana ajuta sa mai potoleasca iuteala.
Usor puteti opta si pt. varianta de tocana nemaipunand apa la ultima faza, el se ingroasa frumos, se pot pune galuste daca va place.
Jó étvágyat – Pofta buna!