Sedentarismul, responsabil de moartea a circa 7 la sută din populație

Obezitatea, consecinţă a sedentarismului, este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din Europa. În anul 2011, Uniunea Europeană a cerut adoptarea unor măsuri urgente contra sedentarismului şi a alimentaţiei proaste. Potrivit unui nou studiu australian, sedentarismul este responsabil de 6,9% din cazurile de deces.

Autor: Anca Murgoci
Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la University of Sidney (Australia) au publicat un stiudiu în revista Archives of Internal Medicine care arată că sedentarismul prelungit este asociat cu un risc crescut de deces. Relaţia dintre sedentarism şi mortalitate este foarte strânsă. Cu cât creşte timpul petrecut odihnindu-vă, cu atât creşte probabilitatea de a vă pierde viaţa.

Riscurile unui deces cresc cu 15% la persoanele care lucrează aproximativ 11 ore pe zi la birou, comparativ cu persoane care stau între 4-şi 8 ore în condiţii similare. Riscurile sunt şi mai mari la persoanele de peste 45 de ani, care lucrează în acest mod, respectiv cu 40%, informează 20min.

Experţii spun că exerciţiile fizice practicate după acest interval nu compensează lâncezeala din timpul zilei şi nu reduc riscurile. Soluţia ar fi plecarea mai devreme de la birou.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *